• Kanjoning je outdoor avanturistička aktivnost koja se odvija u specifičnom i promjenjivom okruženju kanjona.
  • Kanjoning je kompleksna fizička aktivnost i sastoji se od: skokova u prirodne vodene bazene , spuštanja niz vodopade ili suve vertikale sa ili bez korištenja konopa, plivanja i pješačenja kroz riječna korita.
  • Kanjoning zahtjeva upotrebu posebe opreme i primjenu raznih kanjoning tehnika.

 

Prije nego krenete u vašu kanjoning avanturu potrebno je da :

1. Naučite specifičnosti kanjoning opreme , razumijete svrhu i način upotrebe. Sa svojim Montenegro Canyoning instruktorom ili vodičem odabrat ćete ispravnu i adekvatnu opremu te razjasniti detalje upotrebe.

kanjoning crna gora
kanjoning crna gora2. Praksa i primjena kanjoning tehnika potrebna je kako biste stekli samopouzdanje i potrebne vještine za bezbjedan prolaz kroz kanjon. Kroz kratku obuku koja prethodi vašem pohodu u kanjon naučit ćete: da koristite "hand line", šta je to sidrište te kako da se konektujete , tehnike spuštanja niz konop, vodena odklizavanja i skokove. Obuka pomenutih tehnika je obavezna za sve početnike. 

kanjoning crna gora
kanjoning crna gora


Posle ovog kratkog i sažetog programa upoznavanja sa  opremom i kanjoning tehnikama spremni ste za prolaz kroz moderate risk kanjon( kanjon sa umjerenim rizikom prilagođen kanjoning početnicima) uz nadzor Montenegro Canyoning Instruktora ili vodiča. Bez obzira na vaš konačan izbor kanjoning provajdera (pružaoca kanjoning usluga) provjerite sledeće:

  • Međunarodne reference kanjoning provajdera.
  • Provjerite kanjoning opremu koju ćete koristiti. Da li je kompletna te da li je ispravna i bezbjedna za korištenje ?
  • Da li ste dobili sve potrebne informacije o opremi te da li vam je pružena kvalitetna kanjoning obuka?
  • Provjerite da li provajder posjeduje opremu za  prvu pomoc te koje su procedure u slučaju povreda?

U slučaju da nešto od gore navedenog nedostaje naš savjet je da NE učestvujete u ponuđenoj aktivnosti. Dva su kriterija koja moraju biti ispunjena kako bi na bezbjedan način pristupili kanjoning izletu. Prvi je da dobijete adakvatne informacije tj. da naučite osnove kanjoninga a drugi kriterij jeste praksa onoga što ste naučili tj. kanjoning obuka o kojoj smo već dali informacije.

Montenegro Canyoning je prvi registrovan kanjoning centar u Crnoj Gori . Kanjoning sa nama je  Safe and Fun!!!